Uitdagingen bij datagedreven werken
Steeds meer organisaties lopen in hun streven naar datagedreven werken, aan tegen een (te) complex IT-landschap en een enorme dataschuld. Neem bijvoorbeeld (semi)overheidsorganisaties. Van hen wordt verwacht dat ze burgers eerlijk, begripvol en met kennis van zaken op weg helpen. Ze moeten zorgvuldig met gegevens omgaan, wendbaar kunnen inspelen op wetswijzigingen, en uiteraard voldoen aan wetgeving, zoals de AVG of de Archiefwet. Goede beveiliging, ethisch en wettelijk verantwoord datagebruik en zorgvuldig databeheer zijn keiharde randvoorwaarden.
Toekomstbestendig datamanagement voor (semi)overheidsorganisaties
Datamanagement is het vakgebied dat aan de slag gaat met deze verplichtingen en randvoorwaarden. Door vragen als: zijn de data correct en volledig? Worden de data en de bijbehorende autorisaties goed beheerd en geactualiseerd? Heeft de organisatie overzicht over de data en helder inzicht in de waarde ervan? Maakt ze verantwoord en optimaal gebruik van die waarde?
Bij gebreken of gemiste kansen in datamanagement is de verleiding groot om te grijpen naar een – of meer – van de honderden bestaande datatools. Toch is zo’n tool slechts een middel in de gereedschapskist. Zinvolle inzet van kwalitatieve data vraagt om een heldere visie op gegevensgebruik, een sterke datastrategie met de juiste datavoorzieningen en de inrichting van een nieuwe cultuur – waarin medewerkers bewezen technieken structureel toepassen en constant afwegen of het gegevensgebruik wenselijk en wettelijk toegestaan is. Met toekomstbestendig datamanagement krijgt een organisatie een stevige informatiepositie, die leidt tot minder fouten in de afhandeling van bedrijfsprocessen, daling van operationele IT-kosten, betere gegevensbeveiliging en -verwaarding, én een beter, betrouwbaarder imago.
Valorix’ datadisciplines
Afhankelijk van het datavraagstuk en met gebruik van het datamanagement raamwerk DAMA DMBOK, zet Valorix kennis in van diverse datadisciplines – Data Governance, Data-architectuur, Metadata, Datakwaliteit, Data modelleren of Data Warehousing.
Advies bij data- en IT-vraagstukken
Is er een dataprobleem binnen de organisatie? Is een verbetering van de datakwaliteit nodig, of het in kaart brengen van de scope van een aanbesteding? Valorix verwoordt de problematiek helder, brengt complexiteit terug tot de essentie en adviseert over een heldere, effectieve aanpak.
Ontwerp van datamanagement-, rapportage- en analysevoorzieningen
Zijn klantgegevens en andere data binnen de organisatie opgeslagen in allerlei administratieve systemen of losse excelbestanden? Valorix adviseert over een strategische inrichting van datavoorzieningen en ontwerpt robuuste, schaalbare ‘capabilities’ voor zorgvuldig gegevensbeheer. Van het geautomatiseerd meten van datakwaliteit of de datawarehouse- infrastructuur tot realtime risicodetectiesystemen en veilige dashboards.
Hulp bij transitie naar datagedreven werken
Een goed ingerichte data-architectuur geeft een organisatie het broodnodige overzicht over haar gegevens. Valorix maakt datagedreven werken concreet en haalbaar door een sterke visie vast te stellen – op basis van de ambitie van een organisatie. Met een helder doel voor ogen, stelt Valorix kaders, principes en een roadmap op, waardoor gegevens duurzaam beheerd en gebruikt worden.
Training van professionals en jong talent
Valorix wil inspireren en draagt haar kennis en expertise van datamanagement en -architectuur en passie voor innovatie en onderwijs vol enthousiasme over aan professionals en jong talent. Van training over informatieanalyse en datamodelleren tot het opstellen van datamanagement-spelregels. Van het geven van presentaties over nieuwe datamanagementmethoden tot het opleiden en begeleiden van datawerkers bij klantorganisaties.